Profitul agricol nr.23
13 iunie 2018
Noutati
Din 18 iunie se plateste ajutorul de stat pentru motorina
Incepand cu data de 18 iunie, APIA va efectua plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata în agricultura aferenta trimestrului I 2018. Suma totala platita va fi de 69.677.225 lei, pentru 10.070 de fermieri si o cantitate totala de motorina de 40.078.676 litri. Valoarea nominala a ajutorului de stat este de 1,73 lei/ litru.

Sofia, în Bulgaria. Si cu acest prilej Petre Daea a expus ferm pozitia tarii noastre: "Actuala alocare din Cadrul Financiar Multianual nu raspunde proiectelor noastre si obiectivelor pe care ni le-am propus. Scaderea plafonului pentru cei doi piloni, coroborata cu modul de acordare a subventiilor, creeaza îngrijorare pentru fermierii romani. Plafonarea nu este sustenabila pentru Romania. Aceasta va afecta profund performanta la nivelul fermelor care asigura fondul de marfa necesar alimentarii pietei", a spus ministrul roman.

La Diosig, în Bihor, Agroind Cauaceu a organizat "Ziua Graului" cu participarea a aproape o mie de fermieri din vestul tari. A venit si ministrul Petre Daea. S-a discutat despre cum au reusit fermierii sa depaseasca "momentele dificile ale vremii", în ce priveste culturile de grau. Petre Daea a sesizat si cele spuse de fermieri cu privire la culturile de primavara. Suprafete mari nu au rasarit ori au rasarit în trepte, cu o neuniformitate a densitatii si a taliei. "Nu mi-au solicitat ceva anume, doar stiu ca multi îsi pun întrebarea cum sa depaseasca aceste conditii dificile în care ne-a asezat vremea", a spus ministrul.

Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) si Europuls, Centrul de Expertiza Europeana, au organizat, vinerea trecuta, dezbaterea "Viitorul agriculturii europene post 2020 - Cum crestem noua generatie de tineri fermieri". S-a discutat despre stadiul si scenariile negocierilor pentru viitorul Politicii Agricole Comune si despre pregatirea generatiilor viitoare de fermieri si conectarea educatiei agricole la piata muncii si la agricultura moderna. A fost o dezbatere despre viitorul fermierilor, dar fara fermieri.

Crescatorii de porci din Ungaria sunt grav afectati de o epidemie de pesta porcina, desi boala a fost detectata pana acum doar la animale salbatice. Primul caz a fost descoperit în aprilie la un mistret din nord-estul tarii. Apoi au aparut alte 17 focare pe teritoriul Ungariei. Exporturile de produse din porc din Ungaria au fost interzise de Japonia sau Coreea de Sud. Autoritatile au impus restrictii dure. Lajos Bognar, seful autoritatii veterinare din Ungaria, estimeaza ca epidemia de pesta a provocat pana acum pierderi în valoare de 40 de milioane de dolari.

Saptamana aceasta, pe 14 si 15 iunie, asociatia Holstein Ro organizeaza Progressive Tour, în fapt o excursie de documentare în ferme de top din alte tari. Destinatia este Ungaria, iar calatoria va dura cu totul doua zile. Pentru fluenta, se va zbura de la Bucuresti la Timisoara cu avionul, iar de acolo membrii delegatiei vor fi preluati de un autocar. In Ungaria grupul de fermieri romani se va întalni cu omologii din asociatia Holstein maghiara. Apoi vor vizita centrul de tauri Bos Genetic Kft. din Martonvasar, vor asista la o parada a celor mai performante exemplare, iar la sfarsit vor merge în ferma Lakto din Dabas. Lakto este descrisa de cei care au mai vazut-o drept una ultraspecializata, o ferma de vaci de lapte în care se mulge în 4 sesiuni pe zi, un efectiv de 800 de animale. Media de productie de lapte în ferma este de 13.460 kg. "Dupa o asteptare de cateva luni, suntem bucurosi sa organizam cea de-a doua editie a Holstein Ro Progressive Tour," declara Ionut Lupu, presedintele asociatiei. "Va fi o vizita foarte interesanta, la unul dintre cele mai mari centre de tauri din Europa de Est. Acolo, în Martonvasar, se afla primul tauras detinut de Holstein Ro si partenerii sai.


In ultimii doi-trei ani, se vorbeste tot mai des despre zootehnizarea agriculturii. S-au facut chiar si programe pentru diferite sectoare, unele foarte bine primite, altele mai contestate. Sunt si sectoare care au însa nevoie mai mare de sprijin. Impreuna cu Ion Rosu, director general adjunct al Directiei Generale Politici Agricole din MADR, am facut o scurta radiografie a problemelor din zootehnie.

Ministrii europeni ai agriculturii nu sunt de acord cu reducerea bugetului pentru Politica Agricola Comuna în 2021-2027, asa cum a propus Comisia Europeana. Sunt putine voci pro. Iar un grup de tari se opune plafonarii la 100.000 de euro. Sunt o parte din discutiile unei reuniuni informale, în Bulgaria. Romania a fost reprezentata de Petre Daea si de Achim Irimescu. Dupa ce Comisia Europeana a anuntat cum vede PAC 2021-2027, ministrii agriculturii s-au întalnit în Bulgaria, tara care detine acum presedintia UE. Au vizitat ferme, iar în paralel a avut loc si comitetul special agricol, unde s-a vorbit despre viitoarea PAC. Deja se cristalizeaza cateva pozitii. Propunerea Comisiei de a plafona platile directe la cel mult 100.000 de euro si de a le reduce pe cele între 60.000 si 100.000 euro întampina rezistenta. Asta deoarece ar afecta inclusiv fermele zootehnice, nu doar exploatatiile care trec de 300 de hectare.


Europa este îngrijorata de daunele colaterale cu care s-ar putea confrunta în urma escaladarii disputei comerciale dintre SUA si China, a spus comisarul pentru agricultura, Phil Hogan, prezent la o expozitie pe teme agricole la Shanghai. El a avut o întalnire cu subsecretarul de stat pentru agricultura al SUA, Ted McKinney, la Shanghai, pe fondul negocierilor între primele doua economii mondiale pentru un acord comercial. Autoritatile europene sunt îngrijorate ca propusele reglementari de siguranta alimentara, care solicita certificate sanitare pentru toate importurile alimentare, chiar daca sunt produse cu risc scazut, vor afecta comertul de miliarde de dolari cu China.

Cum sa va încadrati în perioada optima de semanat asa încat sa recuperati ramanerea în urma la semanat? Am selectat 5 idei care va pot ajuta sa folositi cat mai eficient si cat mai bine timpul scurt ramas pentru semanat. Mai multe detalii despre solutiile Trimble puteti gasi pe site-ul distribuitorului Vantage: www.vantage-ro.com.


Dumitru Manole a organizat, saptamana trecuta, la ferma sa din Amzacea, jud. Constanta, o expunere detaliata de loturi comparative cu principalele culturi. Au participat circa 200 de fermieri, reprezentanti ai companiilor BASF, Corteva, Euralis si Syngenta. A fost si directoarea ANM, Elena Mateescu, cu vesti deloc îmbucuratoare. Totusi, Manole sustine ca se pot face productii de top chiar si cand este seceta. Aduce ca proba loturile cu 23 de hibrizi de porumb, 15 de floarea-soarelui, 4 de sorg, 12 soiuri de grau, 3 de orz si orzoaica. "In 2017, în judetul Constanta, pentru ca am adaptat tehnologiile, productia medie de grau a fost de 4.682 de kg/ha (pe 186.000 ha), la porumb, în conditii de neirigat, 6.905 kg/ha, iar la floare aproape 3.000 de kg/ha. Dar productiile în fermele profitabile au urcat spre 10 tone la grau si au depasit 13 tone la porumb", spune Dumitru Manole. Sa vedem pe rand si cum se ajunge la asemenea performante.

Termenul pana la care legumicultorii înscrisi în programul "Tomate" trebuie sa livreze doua tone de produse catre piata va fi prelungit dupa data de 31 mai, a anuntat ministrul Petre Daea. "În legumicultura am avut întarzieri în plantare si distrugeri în anumite zone la culturile protejate din cauza temperaturilor scazute. De aceea, suntem în situatia de a elabora un act normativ pentru prelungirea perioadei, în asa fel încat sa tinem cont de conditiile climatice", a precizat Daea. Ministrul a subliniat ca reasezarea termenului pentru cei 11.000 de fermieri care s-au înscris în programul "Tomate? este necesara din cauza temperaturilor din aceasta primavara, care le-a creat probleme.


Adunarea Generala a Federatiei Nationale Cartoful a ales un nou Consiliu de Administratie. Acesta are 15 membri: Romulus Oprea, Peter Kiss-Bartha, Mihail Mucsi, Jozsef Szocs, Laszlo Peter (toti din judetul Covasna), Mircea Costinas, Sorin Manoiu, Gabriel Ungureanu, Cleonic Sucaciu (din judetul Brasov), Viorel Alistar (judetul Bacau), Cosmin Mirica (judetul Dambovita), Keresztes Vicentiu, Adalbert Ferencz (judetul Harghita). Mai sunt membri ai Consiliului Sorin Claudian Chiru, directorul general INCDCSZ Brasov, si Luiza Mike, directorul SCDC Targu Secuiesc. În functia de presedinte al Federatiei a fost ales Romulus Oprea, iar Cleonic Sucaciu si Cosmin Mirica au fost alesi vicepresedinti. Noua conducere a Federatiei îsi manifesta clar intentia de continuitate în eforturile de sustinere a culturii cartofului si a cultivatorilor de cartof. Cultura de cartof este, la noi, în cadere libera. Suprafetele au scazut dramatic în ultimii 10 ani din cauza lipsei de rentabilitate si a riscurilor pe care si le asuma cultivatorul. Producatorii nostri de cartof nu se afla pe picior de egalitate cu fermierii europeni. Competitia pe piata este de multe ori de-a dreptul neloiala. Dar securitatea alimentara a tarii impune adoptarea unor politici de protejare pe termen lung a acestei culturi aflata în evident pericol de abandon. Cartoful pentru samanta aproape a disparut din tara. Sprijinul cuplat oferit în ultimii ani de MADR a oprit disparitia totala a acestei culturi, ramasa astazi la 500 ha anual, în conditiile în care am avea nevoie de minimum 4 000 ha. Simpla depistare a unei boli de carantina ar face uitata aceasta cultura. Suprafata alocata cartofului pentru industrializare, datorita masurilor de sprijin, a crescut de la 1400 ha în 2015 la 2400 ha în 2018. Suprafata totusi mica, raportata la potentialul Romaniei. Suprafata totala cultivata cu cartof înregistrata la APIA în 2017 este sub 35.000 ha! In schimb, suntem invadati de marfa din strainatate, marfa care este de obicei de o calitate inferioara, uneori chiar periculoasa atat din punctul de vedere al consumului, cat si din cauza riscului de infestare cu boli sau daunatori de carantina fitosanitara. Elaborarea unui Program National de revigorare a culturii cartofului trebuie facuta cat mai repede prin implicarea directa a Guvernului, a Institutului de Cercetare de la Brasov si a statiunilor de cercetare. Este necesara acordarea unui ajutor de minimis la cartoful de consum, atat la cel timpuriu, cat si la cel de consum pentru toamna-iarna.

Pe pajistile permanente sunt necesare lucrari anuale de întretinere în vederea mentinerii si sporirii productivitatii si biodiversitatii, pentru care Uniunea Europeana acorda subventii substantiale de agromediu, handicapuri naturale si altele. Daca pentru pajistile folosite în regim de faneata sau mixt conditiile de ecoconditionalitate sunt în linii generale respectate, pentru pajistile exploatate prin pasunat lucrurile nu sunt la nivelul asteptarilor. Suprafete mari de pasuni din zona montana în special, care primesc subventii, sunt lasate de izbeliste, fiind mai greu de controlat daca s-au respectat încarcarea cu animale si un minim de lucrari de întretinere. Astfel, un numar mare de posesori si utilizatori de pasuni primesc în conturile lor bancare sume mari de bani europeni, fara sa miste un deget, de unde si numeroasele fraudari privind concesionarea si utilizarea acestor suprafete cu destinatie agricola si ecoprotectiva. Cum putem limita astfel de matrapazlacuri la care unii dintre noi, baietii destepti pastorali, se pricep sa ne pacaleasca, an de an, ca nimeni altii?


Exista un concurs foarte popular: "Am întrebat o suta de romani". De ce nu am întreba si noi o suta de crescatori de animale cum s-au pregatit ei sa întampine sezonul rece de iarna? Ce au facut/ce n-au facut pentru a-si hrani animalele pana la primavara, cand da coltul salvator al ierbii? Inainte de a pune aceste întrebari incomode pentru multi, va propun sa facem o scurta incursiune în trecutul mai îndepartat si mai apropiat al pastoritului. Sa urmarim cum au fost crescute animalele la vreme de iarna, cum era valorificata iarba si alte resurse vegetale. Intre cultivatorii de plante si crescatorii de animale au fost si mai exista deosebiri marcante de conceptie si actiune pentru practicarea agriculturii si de aici, numeroase contradictii si chiar altercatii. Cultivatorii de plante trebuie sa detina obligatoriu un teren agricol în limite clare, pe care sa-l are, sa-l semene, sa-l fertilizeze, sa-l apere de daunatori (inclusiv de animalele ierbivore ori de hotii).

La expozitia internationala Agritechnica 2017 Trimble a lansat noul sistem de ghidare GFX-750 care permite fermierilor sa implementeze mai ușor solutiile oferite de practicarea agriculturii de precizie în orice sezon, indiferent de producatorul vehiculului, modelul sau anul productiei. Monitorul GFX-750 este însotit de modulul de ghidare NAV-900. Acesta este cel mai avansat receptor GNSS pe care Trimble l-a creat pana în prezent, construit pentru o durata de functionare maxima și o gama larga de optiuni de acuratete, de la precizie de baza la precizie ridicata. Mai multe detalii despre monitorul GFX-750 puteti gasi pe site-ul distribuitorului Vantage: www.vantage-ro.com


Obtii o productie uniforma pe toata suprafata? Nu ? Atunci de ce sa fertilizezi si sa semeni în mod uniform ? Întrebarea este logica iar solutia este una singura - fertilizarea cu rata de aplicare variabila si însamantarea cu rata variabila. Pentru a ajunge acolo, noi iti oferim tot suportul punandu-ti la dispozitie întregul nostru bagaj de cunostinte, solutiile necesare si o echipa dedicata agriculturii de precizie. Pare mai simplu decat crezi iar rezultatele se vad înca din prima clipa prin economia de îngrasaminte, iar mai apoi prin cresterea productiei.

Curtea Constitutionala a respins, miercurea trecuta, sesizarile presedintelui Klaus Iohannis asupra legilor de aprobare a programelor de sustinere a crescatorilor de suine si a sectorului avicol pentru activitatea de reproductie. Decizia a fost anuntata si laudata de secretarul de stat Daniel Botanoiu. "A trebuit ca Romania sa ajunga în situatia ca CCR sa transeze nevoia de dezvoltare a acestei tari, iar asta pentru ca cel pus sa apere interesele economice ale statului, adica presedintele Klaus Iohannis, s-a folosit de toate tertipurile si se foloseste în continuare pentru a amana intrarea în vigoare a investitiilor în sectorul agricol. Tergiversarea a costat tara sase luni de întarziere pentru a avea propria productie de carne de porc, oua si carne de pasare, dar mai mult decat atat, a provocat cea mai mare crestere de preturi din ultimii ani, cea mai mare criza în privinta oualor de consum, a influentat inflatia, a avut ca efect pierderi de venituri incomensurabile pentru fermieri!


Guvernul a aprobat modificarea HG nr. 443/2017 privind Programul National Apicol 2017-2019, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar. Astfel, pentru achizitionarea prin intermediul cooperativelor de maturator, centrifuga, topitor de ceara cu abur din inox, se introduce un termen de transmitere a proceselor-verbale încheiate între cooperativa si membrii acesteia, respectiv anual, dupa plata ajutorului, pana la 1 martie, si se reglementeaza sanctiunea aplicata în cazul în care nu sunt transmise în termenul prevazut. În cazul achizitionarii de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei, atat pentru apicultura conventionala, cat si pentru apicultura ecologica, se reglementeaza numarul maxim de medicamente care se pot deconta, respectiv 3 medicamente diferite, în vederea controlului eficient al utilizarii fondurilor alocate prin Program. În vederea autorizarii furnizorilor de medicamente este necesar sa se specifice ca acestia trebuie sa fie autorizati sanitar veterinar pentru a putea comercializa medicamente, iar ca document justificativ sa se prezinte copia documentului care atesta autorizarea sanitara veterinara.